Sotaren
Jag pratade med sotaren igår om vedspis och ändring av imkanal, dvs frånluften från spisfläkten. "Sotaren" är ett konstigt begrepp. De flesta husägare måste anlita sotaren för att sota skorstenen och kontrollera brandskydd för ventilationen. Sotningsföretagen har avtal med kommunen om olika distrikt och det finns bara ett företag i varje distrikt som man alltså måste anlita.
Sotaren i vårt distrikt var lyckligtvis både trevlig och hjälpsam. Vi pratade på telefon i en halvtimme och han berättade om murstockar och rökgångar och imkanaler.
I det stora huset där vedspisen ska stå är murstocken byggd 1960. Den har 11 kanaler varav en rökgång avsedd för vedspis i köket. Det finns även en rökgång från tvättstugan och sotaren berättade att på 1950-60-talen krävdes enligt lag en rökgång från tvättstugan för att kunna använda en bykgryta i händelse av krig. Varför det ansågs nödvändigt är oklart, jag tycker att det borde ha varit viktigare att ha vedspis i köket för att kunna laga mat, men tydligen ansåg lagstiftarna att rena kläder var viktigt.
Rökgången i köket är igenmurad men det finns en ristad fyrkant på murstocken. Sotaren sa att klassiska järnspisar måste sotas via sotlucka men moderna smalspisar kan sotas inifrån eldstaden. Vedspisen som vi vill ha är en Viking 60 med bakugn och den måste sotas via sotlucka. Eftersom murstocken är byggd 1960 finns det förhoppningsvis en sotlucka någonstans längre ner, kanske i källaren.

Elspisen ska flytta till ytterväggen på huset och frågan är var vi ska dra imkanalen från den nya köksfläkten. Det finns en ventil för frånluft från köket på murstocken och den ska vara kvar, den är bra för att bli av med fukt och lukt och hjälper till om vi lagar mat på vedspisen.
Från köksfläkten över elspisen kan man dra imkanalen ut genom ytterväggen men det kan ställa till med problem. Dels måste man isolera mot brand och sätta upp ganska fula plåtar på fasaden och dels kan det ändå bli problem med kondens och matos. Det finns två fönster intill där imkanalen skulle gå ut och jag vill inte riskera att få in matos där. Själva fasaden kan också bli fuktig och flottig av matos.
Ett annat alternativ är att dra imkanalen längs innertaket dold bakom överskåpen, genom badrummet på andra sidan väggen mellan det gamla och det nya inntertaket, genom hallen i en låda i skarven mellan vägg och innertak och genom torkrummet till en kanal i murstocken. Problemet med det senare är att ventilationen blir mindre effektiv med många böjar, men med en bra fläkt borde det fungera. Fläkten kräver elström, å andra sidan fungerar inte elspisen heller om det blir strömavbrott.
Ventilationen från badrummet kan kanske gå rakt upp längs väggen genom vad som idag är en kall skrubb på övervåningen och genom vinden upp på taket. I den kalla skrubben blir det kanske någon gång i framtiden ytterligare ett badrum så vi måste ta hänsyn även till det. Ventilation från badrum är inte sotarens ansvar men han hade ändå några bra kommentarer. Han frågade bland annat varför vi i så fall inte drar imkanalen rakt upp, men jag tänker att den kräver tjockare rör med brandisolering och det kan bli problem om vi vill bygga badrum senare. Om ventilationsröret ska gå genom ett kallt utrymme måste det isoleras för att undvika kondens, men det problemet försvinner om den kalla skrubben blir badrum.
Sotaren ska kontrollera rökgången för vedspisen innan vi installerar den. Vi (byggfirman) måste först göra hål i murstocken, sedan kan sotaren provtrycka rökgången. När de ändå är där ska de göra brandinspektion av murstocken som är tagen ur bruk 2016 (!). Däremot finns det inte krav på inspektion av imkanal. Nu ska det eldas i huset!